فهرست مطالب

مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 62، تیر 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه سمیعی راد، امیر ضیایی، آرش قنبریان، پروین میرمیران، امیرعباس مومنان، فریدون عزیزی صفحات 101-108
    مقدمه
    چاقی تاثیر زیادی بر عوامل خطرساز بیماری های قلبی عروقی دارد. در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران، توجه کافی به عوامل خطرساز بیماری های قلبی عروقی، مورد غفلت قرار گرفته است. شواهد بیان گر آن است که کشورهای آسیایی نیز مانند جوامع غربی در معرض اپیدمی عوامل خطرساز بیماری های قلبی عروقی هستند. در ایران بررسی های اندکی پیرامون ارتباط چاقی زنان با عوامل خطرساز بیماری های قلبی عروقی انجام شده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی ارتباط بین چاقی و عوامل خطرساز بیماری های قلبی عروقی در زنان تهرانی بود (مطالعه ی قند و لیپید تهران).
    مواد و روش ها
    در مطالعه ی مقطعی حاضر یک نمونه ی 5789 نفری از زنان 69-18 ساله، از میان شرکت کنندگان در مطالعه ی قند و لیپید تهران انتخاب گردید. فشارخون سیستولی و دیاستولی، وزن و قد آزمودنی ها اندازه گیری، و نمایه ی توده ی بدن محاسبه گردید. غلظت کلسترول، تری گلیسرید و کلسترول HDL در سرم آزمودنی ها اندازه گیری، و کلسترول LDL محاسبه گردید. از هر دو روش آنالیز آماری توصیفی و تحلیلی استفاده شد. متغیرهای مخدوش کننده با استفاده از رگرسیون لجستیک کنترل گردید.
    یافته ها
    1/29% خانم ها چاق بودند. با افزایش سن، میانگین نمایه ی توده ی بدن، تری گلیسرید، کلسترول، کلسترول LDL، فشارخون سیستولی و دیاستولی افزایش، و میانگین کلسترول HDL کاهش اندکی را نشان داد. در زنان چاق در مقایسه با زنان دارای سطح وزن طبیعی، احتمال افزایش سطح تری گلیسرید در سرم (87/3-63/2=ضریب تغییرات و 19/3=نسبت شانس)، افزایش کلسترول خون (49/2-85/1=ضریب تغییرات، 15/2= نسبت شانس)، افزایش سطح کلسترول LDL (19/2-59/1=ضریب تغییرات، 87/1=نسبت شانس)، کاهش سطح کلسترول HDL(52/1-3/1=ضریب تغییرات، 41/1=نسبت شانس)، افزایش فشار خون سیستولی (87/3-63/2=ضریب تغییرات، 19/3=نسبت شانس) و افزایش فشارخون دیاستولی (78/4-04/3=ضریب تغییرات، 81/3=نسبت شانس) بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    شیوع بالای چاقی و عوامل خطرساز بیماری های غیرواگیر در زنان تهرانی، ضرورت پیشگیری موثر و انجام برنامه های ارتقا سلامت در زنان را گوشزد می نماید.
    کلیدواژگان: چاقی، عوامل خطرساز بیماری های قلبی، عروقی، زنان
  • فریدون عزیزی، زهرا بهادران، فیروزه حسینی اصفهانی، سارا باستان، آمیتیس کی زاد، پروین میرمیران صفحات 109-116
    مقدمه
    پژوهش مقطعی حاضر با هدف بررسی رابطه ی مقدار پروتئین و نسبت دریافت غذایی پروتئین حیوانی به گیاهی، با عوامل خطرساز سندرم متابولیک در بزرگسالان تهرانی طراحی و اجرا شد.
    مواد و روش ها
    بررسی مقطعی حاضر با استفاده از داده های افراد 70-19 ساله ی شرکت کننده در مرحله ی سوم مطالعه ی قند و لیپید تهران انجام شد. داده های مربوط به رژیم غذایی افراد با استفاده از یک پرسش نامه ی روا و پایای نیمه کمی بسامد خوراک با 168 قلم غذایی ارزیابی گردید. کل پروتئین رژیم غذایی و دریافت غذایی پروتئین از منابع حیوانی و گیاهی محاسبه شد. به منظور تعیین ارتباط پروتئین رژیم غذایی و نسبت دریافت پروتئین حیوانی به گیاهی با هر یک از عوامل خطرساز سندرم متابولیک، از مدل های تحلیل رگرسیون خطی با تعدیل عوامل مداخله گر، استفاده گردید.
    یافته ها
    در پژوهش حاضر، 45% از شرکت کنندگان مردان بودند و میانگین سنی مردان و زنان به ترتیب 6/13± 5/40 و 8/12±6/38 سال بود. میانگین دریافت پروتئین در زنان و مردان به ترتیب، 7/13 و 6/13% از انرژی بود. بین دریافت پروتئین و نسبت دریافت پروتئین حیوانی به گیاهی با دور کمر در زنان ارتباط معکوس مستقل مشاهده گردید. غلظت گلوکز ناشتای سرم در زنان و مردان، رابطه ی مستقیم با دریافت پروتئین، و رابطه ی معکوس با نسبت دریافت پروتئین حیوانی به گیاهی داشت. ارتباط مستقیم بین دریافت پروتئین و غلظت کلسترول HDL مشاهده شد. دریافت پروتئین با فشارخون دیاستولی در زنان ارتباط معکوس داشت.
    نتیجه گیری
    مقدار و نوع پروتئین دریافتی مستقل از دانسیته ی انرژی، مقدار و نوع چربی ها، محتوای کربوهیدرات و فیبر، با عوامل خطر سندرم متابولیک ارتباط دارد.
    کلیدواژگان: عوامل خطر سندرم متابولیک، پروتئین رژیم غذایی، پروتئین حیوانی، پروتئین گیاهی
  • مریم فرهمند، فهیمه رمضانی تهرانی، ید الله محرابی، فریدون عزیزی صفحات 117-126
    مقدمه
    تولید هورمون های جنسی از تخمدان ها به دنبال یائسگی طبیعی به تدریج، و به دنبال یائسگی جراحی ناگهانی خاتمه می یابد. بنابراین، پژوهش حاضر به منظور مقایسه ی اثرات این دو نوع یائسگی بر سندرم متابولیک، لیپیدهای سرم، قند خون و فشارخون انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    نمونه های پژوهش از میان 5191 زنان 60-20 سال شرکت کننده در مطالعه ی قند و لیپید تهران، 446 زن که 375 نفر طبیعی و 71 نفر به وسیله ی جراحی در طی پی گیری 9 ساله ی پژوهش یائسه شده بودند، انتخاب گردیدند. به منظور گرد آوری داده ها از پرسش نامه های تکمیل شده در این طرح استفاده شد.
    یافته ها
    تغییرات متابولیکی و پروفایل بیوشیمیایی این دو گروه از زنان در طی مدت پی گیری با یکدیگر مقایسه گردید. در این بررسی %7/28 از زنان در گروه یائسگی طبیعی و %5/32 در گروه یائسگی ناشی از جراحی بعد از یائسگی مبتلا به سندرم متابولیک شدند. میانگین قند خون ناشتا و قند خون 2 ساعته نیز در افراد یائسه شده به روش جراحی به طور معنی داری بالاتر از افراد یائسه ی طبیعی بود. میانگین فشار خون سیستولی در افراد یائسه ی طبیعی بعد از تعدیل مقدار متغیر قبل از یائسگی و نمایه ی توده ی بدن و سن به طور معنی داری بیشتر از زنان یائسه شده به روش جراحی بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد اختلالات متابولیکی ناشی از یائسگی در دو گروه متفاوت بوده، بنابراین لازم است به ویژه در زنانی که به دنبال جراحی یائسه می شوند، مورد توجه بیشتری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: یائسگی طبیعی، یائسگی جراحی، سندرم متابولیک
  • زلیخا معززی، مهدی هدایتی، زیبا شیرخانی، فریدون عزیزی * صفحات 127-134
    مقدمه

    اگرچه در پرکاری تیروئید آشکار، اختلال تحمل گلوکز یافته شایعی است، ولی اثر پرکاری تیروئید تحت بالینی بر سوخت و ساز گلوکز نامشخص است. در پژوهش حاضر، آزمون تحمل گلوکز در مبتلایان به پرکاری تحت بالینی تیروئید و گروه شاهد با درست کاری تیروئید مقایسه گردید.

    مواد و روش ها

    45 بیمار مورد درمان با لووتیروکسین، و 14 نفر سالم برای انجام پژوهش داوطلب شدند و هورمون های T4، T3، T3RU و TSH قبل از تزریق 250 میکروگرم TRH، و 30 دقیقه بعد از تزریق فقط TSH اندازه گیری، و به فاصله ی 11 تا 7 روز بعد در این افراد آزمون تحمل گلوکز انجام گردید. یافته های به دست آمده از افراد مبتلا به پرکاری تحت بالینی تیروئید و افراد شاهد که درست کاری تیروئید داشتند، مقایسه گردیدند.

    یافته ها

    براساس مقدار TSH پایه، 25 نفر از بیماران و 1 نفر از گروه شاهد پرکاری تحت بالینی تیروئید داشتند. غلظت گلوکز ناشتا در گروه پرکاری تحت بالینی و گروه شاهد اختلاف معنی داری نداشت. گلوکز پلاسمای زمان 90 و 120 دقیقه بعد از مصرف 75 گرم گلوکز در بیماران پرکاری تحت بالینی (به ترتیب 17±162 و 16±146 میلی گرم در صد میلی لیتر) بیشتر از افراد با تیروئید درست کار (به ترتیب 7±101 و 5±94 میلی گرم در صد میلی لیتر، 016/0 و 005/0P<) بود. سطح زیر منحنی گلوکز زمان 90 و 120 دقیقه بعد از زمان پایه در بیماران پرکاری تحت بالینی (به ترتیب 4779±18072 و 1758±18130 میلی گرم در صد میلی لیتر در دقیقه) بیشتر از گروه شاهد (به ترتیب 516±10450 و 643±13360 میلی گرم در صد میلی لیتر در دقیقه، 018/0 و 026/0P<) بود.

    نتیجه گیری

    در بیماران مبتلا به پرکاری تحت بالینی تیروئید با وجود گلوکز ناشتای طبیعی، احتمال اختلال در تحمل گلوکز وجود دارد، و پیشنهاد می گردد در این گروه بیماران آزمون تحمل گلوکز خوراکی انجام شود.

    کلیدواژگان: پرکاری تحت بالینی تیروئید، عدم تحمل گلوکز، پرکاری تیروئید، دیابت ملیتوس
  • فوزیه رفعتی، مطهره پیله ورزاده، سعادت سالاری، محمدرضا محمدی سلیمانی، اسیه پرمهر صفحات 135-141
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط نمایه ی توده ی بدن با افسردگی و سلامت روان در دانشجویان دانشکده ی پرستاری جیرفت انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش کنونی یک مطالعه ی توصیفی - تحلیلی است که جمعیت مورد بررسی آن، دانشجویان در حال تحصیل دانشکده ی پرستاری جیرفت در سال 1387 بودند که 173 نفر از آن ها در پژوهش شرکت نمودند (کل دانشجویان). داده ها توسط پرسش نامه ی آمارنگاری، پرسش نامه ی افسردگی بک و پرسش نامه ی سلامت عمومی(GHQ) جمع آوری گردید. وزن و قد بدون کفش و لباس اضافه، اندازه گیری و نمایه ی توده ی بدن با استفاده از فرمول کیلوگرم بر مترمربع محاسبه شد. یافته ها با نرم افزار SPSS و آزمون های تی، ضریب همبستگی پیرسون، مجذور خی و رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    4/77% از نمونه ها دختر، 9/22% پسر و میانگین سنی آن ها 9/1 ±21 بود. میانگین BMI در نمونه ی مورد بررسی 5/3 ± 4/22 بود. 6/16% کل دانشجویان مورد بررسی کم وزن، 6/10% دارای اضافه وزن و 3/2% چاق بودند. ارتباط مثبت و معنی داری بین نمره ی افسردگی و نمره ی نمایه ی توده ی بدن وجود داشت (01/0P<، 204/0R=)، اما بین نمره ی کلی سلامت روان با نمره ی نمایه ی توده ی بدن ارتباط معنی داری دیده نشد (108/0R= 157/0P>). هم چنین، بین BMI با افسردگی (20/1- 02/1= 95% فاصله اطمینان و 1/1 =نسبت شانس) و محل زندگی دختران (78/19-38/2= %95 فاصله اطمینان و 86/6 = نسبت شانس) ارتباط معنی داری دیده شد.
    نتیجه گیری
    چنین به نظر می رسد که بهبود وضعیت خلقی دانشجویان دختر مورد بررسی می تواند اضافه وزن آن ها را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: نمایه ی توده ی بدن، افسردگی، سلامت روان
  • خدیجه عزتی رستگار، نوشین پیمان، علی تقی پور، حبیب الله اسماعیلی صفحات 142-149
    مقدمه
    روند رو به رشد چاقی سنین نوجوانی در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران نگران کننده است و مهم ترین راه برای پیشگیری و کنترل آن، شناخت زمینه و عوامل موثر در چاقی می باشد. پژوهش حاضر با هدف تبیین پدیده ی چاقی و عوامل موثر بر آن از دیدگاه دختران نوجوانان چاق شهرستان همدان اجرا شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع مطالعه ی کیفی و با روش بحث گروهی متمرکز انجام گرفت. جمع آوری داده ها از راه برگزاری 10 جلسه بحث گروهی با 32 دختر 16-12 ساله که مشکل چاقی داشتند، انجام گرفت. تمام بحث های گروهی ضبط، و بلافاصله پس از اتمام مورد تجزیه، تحلیل و دسته بندی قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته ها نشان دهنده ی عدم رضایت نوجوانان از وضع فعلی وزن و چاقی بود. با وجودی که به برخی گروه های اصلی غذایی و فعالیت بدنی نگرش مثبت داشتند، ولی انگیزه و خودکارآمدی لازم را برای کنترل وزن نشان نمی دادند. از نظر آن ها والدین، آموزگاران، همسالان و رسانه های گروهی در اتخاذ رفتارهای غذایی نقش موثری داشتند.
    نتیجه گیری
    با استفاده از روش بحث گروهی و از راه شناخت واقعیت های موجود می توان قدرت برنامه های آموزش بهداشت برای تغییر رفتار و ارتقای سلامت را توسعه داد، و یافته های پژوهش حاضر می تواند در زمینه ی طراحی مداخله های اصلاح شیوه ی زندگی و پیشگیری از چاقی در سنین نوجوانی موثر باشد.
    کلیدواژگان: چاقی، رفتارهای تغذیه ای، نوجوان، بحث گروهی متمرکز
  • معصومه صادقی، زهرا پورمقدس، علی حکمت نیا، حمید صانعی، نضال صراف زادگان صفحات 150-155
    مقدمه
    با توجه به محدود و متناقض بدون پژوهش ها پیرامون نقش چربی های زیر جلدی شکمی، در بررسی حاضر نقش انواع چربی های زیرجلدی شکمی به عنوان عامل پیشگویی کننده ی درگیری عروق کرونری مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در مطالعه ی مقطعی حاضر 122 بیمار دارای آنژین پایدار مورد آنژیوگرافی توسط روش استاندارد قرار گرفتند، و تنگی بیش از 50% به عنوان درگیری عروق کرونر در نظر گرفته شد. براین اساس، بیماران به دو دسته ی مبتلا (73 نفر) و غیر مبتلا (50 نفر) به درگیری عروق کرونر تقسیم شدند، سه روز بعد بیماران تحت انجام سی تی اسکن شکمی برای مشخص نمودن چربی های زیر جلدی شکمی قرار گرفتند. برای بررسی نقش پیشگویی کننده ی انواع چربی شکمی زیرجلدی در در گیری عروق کرونر و حذف عوامل مخدوش گر، ابتدا آزمون رگرسیون خطی برای حذف نقش سن و جنس، و سپس برای حذف نقش سن و جنس به علاوه ی سابقه ی ابتلا به فشار خون، اختلال چربی خون و دیابت، این آزمون مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    در پژوهش حاضر از 122 بیمار مورد بررسی با میانگین سنی 6/7±5/52، 73 بیمار درگیری قطعی عروق کرونر داشتند که در آن ها چربی زیر جلدی سطحی (1β=، 94/0P=)، عمقی (1β=، 91/0P=) و کل (1β=، 91/0P=) پس از تعدیل نقش متغیرهای مخدوش گر نتوانستند ارتباط معنی داری با بیماری های عروق کرونر را نشان دهند.
    نتیجه گیری
    انواع مختلف چربی های زیرجلدی نمی تواند به عنوان عامل پیشگویی کننده ی درگیری عروق کرونر عمل نماید.
    کلیدواژگان: بیماری های عروق کرونر، بافت چربی، چربی زیر جلدی
  • حمیدرضا عبدالصمدی، حامد مرتضوی، محمد تقی گودرزی، فاطمه احمدی متمایل *، محمود رحمانی، عباس مقیم بیگی صفحات 156-162
    مقدمه

    افزایش استرس اکسیداتیو به عنوان یکی از عوامل دخالت کننده در ایجاد دیابت و عوارض آن محسوب می گردد. دیابت با افزایش تولید رادیکال های آزاد یا اختلال دفاع آنتی اکسیدان همراه است. هدف پژوهش حاضر، بررسی مقایسه ی آنتی اکسیدان های بزاق در بیماران مبتلا به دیابت نوع یک با افراد سالم بود تا بتوان از بزاق به عنوان نمونه ی غیر تهاجمی و ساده به عنوان جایگزین نمونه ی خون استفاده نمود.

    مواد و روش ها

    در پژوهش مورد شاهدی حاضر، از 20 بیمار مبتلا به دیابت وابسته به انسولین و20 فرد سالم (12 زن و 8 مرد) در محدوده ی سنی40-30 سال، 3-2 میلی لیتر بزاق به روش نوازش جمع آوری شد. فعالیت آنزیم سوپراکسید دسموتاز، پراکسیداز و اسیداوریک در بزاق هر دو گروه توسط کیت های شرکت رندوکس وسانتینل اندازه گیری گردید. آنالیز آماری با استفاده از آزمون آماری تی و نرم افزار SPSS صورت گرفت و 05/0>P به عنوان سطح معنی دار درنظر گرفته شد.

    یافته ها

    متوسط مقدار SOD در بیماران مبتلا به دیابت U/ml 75/8 ±74/8 و در گروه سالم U/ml 95/17± 04/7 واحد در میلی لیتر بود که از لحاظ آماری معنی دار بود. ولی در مقادیر پرواکسیداز و اسیداوریک تفاوت معنی داری وجود نداشت. ارتباط مثبتی بین مقادیرSOD، پرواکسیداز و اسیداوریک با HbA1c وجود داشت که به ترتیب شامل 105/0، 291/0 و 003/0=P، 374/0، 249/0 و 629/0=r بود. هم چنین اختلاف معنی داری بین مقادیرSOD و HbA1c مشاهده گردید (003/0=P).

    نتیجه گیری

    در پژوهش حاضر مقادیر برخی از آنتی اکسیدان های بزاقی در بیماران مبتلا به دیابت از افراد با قند خون طبیعی بیشتر بود، و ممکن است با شدت بیماری و کنترل آن رابطه داشته باشد، ولی برای اثبات این فرضیه بررسی های بیشتری مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: دیابت قندی، بزاق، آنتی اکسیدان ها
  • محمد سعید بهرادمنش، محمد علی احمدی، محمود رفیعیان صفحات 163-168
    مقدمه
    با توجه به اثرات جانبی استفاده از انسولین و عوامل کاهش دهنده ی قند خون خوراکی، در پژوهش حاضر اثرات پایین آورنده ی قند خون قرص گلایکوگل (دیابتان) که ترکیبی از گیاه مریم گلی، شنبلیله و جین سینگ می باشد، بررسی گردید.
    مواد و روش ها
    در یک کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور که در فاصله ی اسفند 1388 تا تابستان 1389 روی بیماران دیابتی نوع 2 مراجعه کننده به درمانگاه غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد انجام شد، تعداد 80 بیمار دیابتی نوع 2 که به کنترل ایده آل دیابت دست نیافته بودند انتخاب، و در دو گروه مورد و شاهد قرار داده شدند. بیماران گروه مورد قرص گلایکوگل و گروه شاهد دارونما (روزی 3 قرص) دریافت نمودند. از بیماران آزمایش های هموگلوبین گلیکوزیله، وضعیت چربی خون، و آزمایش های عملکرد کبدی و کلیوی در ابتدا و انتهای پژوهش، قند خون ناشتا و قند دو ساعت بعد از غذا در ابتدای پژوهش و هر 2 هفته یک بار تکرار، و دو گروه با یکدیگر مقایسه شدند.
    یافته ها
    از هر گروه 5 بیمار به دلایل مختلف از پژوهش حذف شدند. یافته ها حاکی از عدم کاهش معنی دار در هموگلوبین گلیکوزیله و قند خون ناشتا بود، ولی کاهش کلسترول و قند خون دو ساعت بعد از غذا در هفته دوازدهم نسبت به قبل و گروه کنترل معنی دار بود (05/0P<).
    نتیجه گیری
    اگرچه قرص گلایکوگل موجب کاهش کلسترول و قند خون دو ساعت بعد از غذا شد، ولی برای قضاوت قطعی در مورد اثر مثبت دارو نیاز به پژوهش ها بیشتر دارد.
    کلیدواژگان: دیابتان، گلایکوگل، مریم گلی، شنبلیله، جین سینگ
  • صادق ستاری فرد، عباسعلی گائینی، سیروس چوبینه صفحات 169-177
    مقدمه
    دمای محیطی تاثیر چشمگیری بر پاسخ های فیزیولوژیکی انسان نسبت به فعالیت بدنی دارد. بنابراین، هدف پژوهش حاضر بررسی تغییرات کورتیزول و لاکتات خون ورزشکاران پس از یک جلسه فعالیت ورزشی در شرایط دمایی سرد، گرم و طبیعی بود.
    مواد و روش ها
    10 مرد جوان ورزشکار (2±22 سال؛ 7/2±4/67 کیلوگرم) در محیط طبیعی (1±22 درجه ی سانتی گراد، 5±55)، سرد(1±3 درجه ی سانتی گراد، 5±50 رطوبت) و گرم (1±35 درجه ی سانتی گراد، 5±50% رطوبت) به مدت یک ساعت با شدت 60% VO2max روی نوارگردان دویدند. نمونه های خون قبل، بلافاصله و دو ساعت بعد از فعالیت ورزشی برای اندازه گیری مقادیر لاکتات و کورتیزول جمع آوری شدند. به علاوه دمای بدن، مقیاس فشار و میزان آب مصرفی ورزشکاران هنگام فعالیت ورزشی اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل آماری از آزمون اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بن فرونی با سطح معنی داری 05/0P< استفاده گردید.
    یافته ها
    مقادیر لاکتات و کورتیزول پس از فعالیت ورزشی در سه محیط در حد معنی داری افزایش نشان داد (0001/0>P). افزایش معنی دار مقادیر لاکتات پس از فعالیت در محیط گرم نسبت به محیط های سرد و طبیعی(0001/0>P) مشاهده گردید. هم چنین، افزایش معنی دار مقادیر کورتیزول در محیط گرم نسبت به محیط های سرد(037/0=P) و طبیعی(016/0=P) نشان داده شد. اختلاف معنی داری بین مقادیر استراحتی کورتیزول و لاکتات در محیط گرم نسبت به محیط طبیعی (007/0=P و 036/0=P) مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    فعالیت ورزشی در هر سه محیط موجب تجمع لاکتات و رهایش کورتیزول می شود. به نظر می رسد فعالیت ورزشی در محیط گرم نسبت به محیط با دمای کم تر سبب افزایش دمای بدن و دمای عضله، فشار جسمانی، تغییرات قلبی عروقی و در نتیجه موجب افزایش بیشتر این مقادیر و نیز مانع رسیدن این مقادیر به حالت اولیه، در دوره ی ریکاوری می گردد.
    کلیدواژگان: لاکتات، کورتیزول، فعالیت ورزشی، شرایط دمایی متفاوت
  • الهه طالبی گرکانی، آقا میرهادی حسینی اندارگلی، رزیتا فتحی، علیرضا صفرزاده صفحات 178-184
    مقدمه
    لیپوکالین-2 آدیپوکین جدیدی است که به تازگی شناسایی گردیده است. غلظت لیپوکالین-2 با التهاب خفیف، چاقی، افزایش قند خون و سندرم متابولیک ارتباط مثبت دارد. داده های اندکی پیرامون تاثیر فعالیت ورزشی بر غلظت لیپوکالین-2 وجود دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر یک جلسه فعالیت ورزشی بر بیان ژن لیپوکالین-2 در بافت چربی موش های صحرایی دیابتی بود.
    مواد و روش ها
    20 سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار با میانگین وزن 5±160 گرم پس از القای دیابت به طور تصادفی به 1 گروه کنترل و 3 گروه تمرینی تقسیم شدند. گروه های تمرین برای یک نوبت با سرعت 20 متر در دقیقه به مدت 45 دقیقه روی نوارگردان دویدند. حیوانات در گروه های مجزا به ترتیب بلافاصله، 4 ساعت و 24 ساعت پس از فعالیت ورزشی بیهوش شدند و نمونه برداری از آن ها انجام گرفت. بیان ژن لیپوکالین-2 بافت چرب، گلیکوژن کبد و گلوکز پلاسما همراه با پروفایل لیپیدی اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    بیان ژن لیپوکالین-2 پس از 4 و 24 ساعت از فعالیت ورزشی به طور معنی داری کاهش یافت. سطح کلسترول HDL و اسیدهای چرب آزاد غیراشباع پلاسمایی بلافاصله پس از فعالیت افزایش و گلیکوژن کبد کاهش معنی داری را نشان داد.
    نتیجه گیری
    کاهش بیان ژن لیپوکالین-2 پس از یک جلسه فعالیت ورزشی در موش های صحرایی دیابتی ممکن است بیان گر نقش فعالیت ورزشی در کاهش التهاب ناشی از دیابت باشد. با این وجود، پژوهش های بیشتر برای درک ساز و کارهای موثر بر آن ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: لیپوکالین، 2، NGAL، موش های صحرایی دیابتی، فعالیت ورزشی، بیان ژن
  • مهدیه ملانوری شمسی، زهیر محمد حسن، مهدی مهدوی، رضا قراخانلو، کیهان آزادمنش، لیلا باقرصاد، رزیتا عدالت صفحات 185-192
    مقدمه
    تمرین های ورزشی مقاومتی سبب افزایش توده ی عضلانی، قدرت و عملکرد عضلات در دیابتی ها می شوند. سایتوکاین اینترلوکین-15 (15-IL) به عنوان یک فاکتور آنابولیک برای عضله ی اسکلتی عمل می نماید. هم چنین، 15-IL می تواند سوخت و ساز محیطی گلوکز را تنظیم کند. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر تمرین های مقاومتی مزمن بر بیان و پروتئین 15-IL عضلات اسکلتی در موش های صحرایی دیابتی بود.
    مواد و روش ها
    موش های صحرایی به گروه های کنترل سالم، تمرین سالم و کنترل دیابتی ایجاد شده با استرپتوزوتوسین و تمرین دیابتی تقسیم شدند. گروه های تمرین برای انجام تمرین مقاومتی، بالا رفتن از یک نردبان 1 متری با وزنه ای که به دم آن ها آویزان بود، را اجرا کردند. بیان ژن 15-IL عضلات نعلی و خم کننده ی بزرگ انگشتان پا به وسیله ی روشReal Time بررسی گردید. هم چنین، مقدار پروتئین 15-IL عضلانی با روش الایزا اندازه گیری شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد تمرین مقاومتی تحریک آنابولیکی لازم را برای حفظ توده ی عضلانی در گروه دیابتی تمرین در عضله ی خم کننده ی بزرگ انگشتان پا ایجاد نمود. میزان بیان mRNA 15-IL عضله ی نعلی در گروه دیابتی تمرین افزایش یافته بود. افزایش سطح پروتئین 15-IL در گروه های تمرین سالم و دیابتی در هر دو نوع عضله مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    به دلیل داشتن محتوای میتوکندریایی بالاتر و قرار گرفتن در مسیر اکسیداتیو عضله ی نعلی بیشتر تحت تاثیر دیابت قرار می گیرد. عدم ارتباط بین بیان و پروتئین 15-IL به احتمال زیاد به دلیل مهارکننده های نسخه برداری و ترجمه ای است که در سکانس ژن 15-IL وجود دارد.
    کلیدواژگان: آتروفی، دیابت ایجاد شده با STZ، تمرین مقاومتی، 15، IL، عضله اسکلتی
|
  • Pages 101-108
    Introduction
    Obesity is associated with an adverse cardiovascular risk profile. In developing countries, including Iran, the effects of this cardiovascular risk profile have been overlooked. While there is evidence that Asian countries will experience a similar epidemic of cardiovascular risk factors to that observed in Western populations, few studies have comprehensively assessed this association in Iran. The objective of this study was to assess association between obesity and cardiovascular disease (CVD) risk factors among Tehranian women (TLGS).
    Materials And Methods
    For this cross sectional study, a representative sample of 5648 women, aged 18-69 years, was selected from Tehran Lipid and Glucose Study. Systolic and diastolic blood pressure (SBP and DBP), weight and height were measured and body mass index (BMI) was calculated. Serum cholesterol (chol), triglycerides (TG) and high density lipoprotein (HDL-C) were measured and serum low density lipoprotein (LDL-C) was calculated. Both descriptive and statistical analysis methods were applied and the logistic regression model was used for adjustment of background variables.
    Results
    A high prevalence of obesity (29.1%) was found when BMI, TG, chol, LDL-C, SBP and DBP increased and the average level of HDL-C decreased slightly with advancing age. Compared with normal-weight women, obese women had greater risk of high TC (OR= 3.19, CI=2.63-3.87), high LDL-C (OR=1.87, CI=1.59-2.19), high Chol (OR=2.15, CI=1.85-2.49), low HDL-C (OR =1.41, CI=1.3-1.52), high systolic blood pressure (OR= 3.19, CI=2.63-3.87), and high diastolic blood pressure (OR=3.81,CI=3.04-4.78).
    Conclusion
    The high prevelance of obesity and risk factors of non-communicable disease necessitates implementation of effective prevention and health promotion programs for women in Tehran.
    Keywords: Obesity, Cardiovascular disease risk factors, Women
  • Dr Fereidoun Azizi, Zahra Bahadoran, Firoozeh Hosseini, Esfahani, Sara Bastan, Amitis Keyzad, Dr Parvin Mirmiran Pages 109-116
    Introduction
    This cross-sectional was conducted to investigate the association between dietary protein content and animal to plant protein intake ratio and the risk factors of metabolic syndrome in Tehranian adults.
    Materials And Methods
    This study was conducted using data from adults aged 19-70 years, who participated in third phase of Tehran Lipid and Glucose study. Dietary data were collected using a validated semi-quantitative food frequency questionnaire with 168 food items. Total dietary protein, and intake of protein from animal and plant sources were estimated. The association between total protein and animal to plant protein intake ratio with metabolic syndrome risk factors was determined by multivariate linear regression models with adjustment for confounders.
    Results
    In the present study, 45% of participants were men. Mean ages of men and women were 40.5±13.6 and 38.6±12.8 y, respectively. The mean protein intakes were 13.7 and 13.6% of energy in men and women, respectively. There was an independent inverse association between protein intake and animal to plant protein intake ratio, in women. Fasting glucose was positively associated with total protein intake and inversely associated with animal to plant protein ratio, in both men and women. There was positive association between protein intake and HDL-C. There was an inverse association between protein intake and diastolic blood pressure in women.
    Conclusion
    Amount and type of dietary protein, independent the risk factors of energy density, dietary fat, carbohydrate and fiber, are associated with metabolic syndrome.
    Keywords: Metabolic syndrome risk factors, Dietary protein, Animal protein, Plant protein
  • Maryam Farahmand, Fahimeh Ramezani Tehrani, Yadolah Mehrabi, Fereidoun Azizi Pages 117-126
    Introduction
    Production of female sex hormones by the ovaries ceases gradually after natural menopause and abruptly following surgical menopause. The purpose of this study was to compare the effects of menopause on the metabolic syndrome, serum lipids, blood sugar and blood pressure.
    Materials And Methods
    Study subjects were selected from among 5191 women, aged 20-60 years, who participated in the Tehran Lipid and Glucose Study. For our study 375 natural menopause and 71 surgical menopause were followed for 9 years. Data were collected using questionnaires.
    Results
    Changes in metabolic and biochemical profiles of these two groups of women during follow-up were compared with each other. In this study metabolic syndrome was diagnosed in 28.7% women after natural menopause and in 32.5%, following surgical menopause. Average systolic blood pressure in the naturally menopause was higher than in surgically menopause women, adjusted for variable pre-menopausal, BMI and age, which was statistically significant. Average blood sugar in surgically menopause was higher than in naturally menopausal females, and was statistically significant.
    Conclusion
    Compared with the naturally menopausal, women it seems that those who become menopausal following surgery have more a higher incidence of metabolic disorders, indicating that such disturbances should be considered before any surgery resulting in the loss of ovaries.
    Keywords: Natural menopause, Surgical menopause, Metabolic syndrome
  • Zoleika Moazezi, Mehdi Hedayati, Ziba Shirkhani, Fereidoun Azizi Pages 127-134
    Introduction

    In overt hyperthyroidism, although impaired glucose tolerance has long been observed as a frequent complication, the impact of subclinical hyperthyroidism on glucose metabolism is unclear. Therefore, we compared glucose tolerance tests in patients with subclinical hyperth­yroidism and a group of healthy controls.

    Materials And Methods

    Forty- five patients with a drug history of therapy with Levothyroxine and 14 healthy controls were enrolled and T4, T3, T3RU, TSH were measured prior to and TSH again after intravenous injection of 250 µg TRH. Oral glucose tolerance test was performed after 7 to 11 days. The data obtained for patients with subclinical hyperthy­roidism and euthyroid healthy controls were compared.

    Results

    Twenty-five patients and one control had subclinical hyperthyroidism based on basal TSH. Basal glucose concentrations were not significantly different between the subclinical hyperthyroidism and euthyroidism group. Plasma glucose levels (milligrams per dl ± SEM) at 90 and 120 minutes after ingestion of glucose were significantly higher (p=0.005 and p=0.06 respectively) in the subclinical hyperthyroid (SHR) patients (162 ± 17, 146 ± 16 respectively) compared to euthyroid (EU) normal subjects(101±7 and 94±5 respectively). SHR patients showed higher postprandial glucose concentrations (area under the curve, AUC90, 120 18072±4779 and 18130±1758 mg/dlmin ± SEM respectively) versus EU normal subjects (AUC90, 120 1045±516, 13360 ± 643 mg/dl min ± SEM, P= 0.026, 0.018 respectively).

    Conclusion

    Subclinical hyperthyroidism results in glucose intolerance despite normal fasting plasma glucose, findings that recommend oral glucose tolerance tests for SHR patients.

    Keywords: Subclinical hyperthyroidism, Glucose intolerance, Hyperthyoidism, Diabetes mellitus
  • Foozieh Rafati, Motahareh Pilevarzadeh, Saadat Salari, Mohamadreza Mohamadi, Asieh Pormehr Pages 135-141
    Introduction
    The purpose of this study to investigate the relationship between Body Mass Index (BMI) and depression and mental health status in nursing students of the Jiroft nursing college.
    Materials And Methods
    This is a descriptive-analytic study, conducted on a group of 173 nursing students of the Jiroft nursing college in 1387. Data were collected using a demographic questionnaire, the Beck Inventory depression and General Health Questionnaire (GHQ). Weight and height were measured without shoes and wearing light clothes. BMI was calculated by kg/m2. SPSS software and t test, Pearson correlation, Chi-score and logistic regression was used for data analysis.
    Results
    Of the total population, 77/4% of samples were female and 22/6 % were male. The mean age of samples was 21±1/9, mean BMI was 22/4 ±3/5. 16.6 % of subjects were low weight, 10.6 % over weight and 2.3% were obese. Data revealed a significant positive correlation between depression scores and body mass index scores(R=0/204, P<0/01). There was not significant correlation between GHQ and body mass index scores(R=0/108, P>0/157). Data also revealed that BMI is significantly related to depression [OR=1/1 CI95%=1/02-1/20] and place of residence [OR=6/86 CI 95% =2/38-19/78] among females, but not in males.
    Conclusion
    It seems that enhancing mood and mental health status can reduce overweight in female nursing students of the Jiroft nursing college.
    Keywords: Body mass index, Depression, Mental health
  • Khadije Ezzati Rastegar, Nooshin Peyman, Ali Taghipour, Habibollah Esmaily Pages 142-149
    Introduction
    The fast invereasing trend of adolescent obesity is causing concern in developing countries such as Iran, making Identification of the related factors assential for its control and prevention. The aim of this study was to explain the phenomenon and the factors from the view of obese adolescent girls of urban.
    Materials And Methods
    For this qualitative study, ten focus group discussions were used to collect data from 32 obese girls, aged 12-16 y. All group discussions were recorded and analyzed and classified immediately after focus group discussions.
    Results
    Results showed teens to be dissatisfied with their current situation and obesity; although they had positive attitudes towards some basic food groups and to physical activity, they did not have the necessary motivation and self-efficacy for weight control. In their opinion, parents, teachers, peers and mass media played a significant role in the adoption of nutritional behaviors.
    Conclusion
    Educational programs need to be implemented for health promotion and behavioral changes. Using group discussions, the findings of this study can be effective in designing interventions to change lifestyles and prevent obesity in adolescents.
    Keywords: Obesity, Nutritional behaviors, Adolescent, Focus group disscusion
  • Masoumeh Sadeghi, Zahra Pourmoghaddas, Ali Hekmatnia, Hamid Sanei, Nizal Sarrafzadegan Pages 150-155
    Introduction and
    Aim
    To evaluate the association of superficial, deep and total subcutaneous fat with coronary artery disease.
    Materials And Methods
    This is a cross-sectional study, conducted on 122 patients with stable angina pectoris (SA). Fasting blood samples were taken to measure levels of fasting blood sugar (FBS), total cholesterol (TC), low- and high-density lipoprotein cholesterol (LDL-C, HDL-C), and triglycerides (TG). Systolic and diastolic blood pressure were measured for all patients, and coronary angiography was performed to detect coronary artery involvements; based on angiography results, participants were divided to patients with (n=73) and without coronary artery disease (n=50). Three days later patients underwent abdominal computerized scan (CT) to determine superficial, deep and total subcutaneous fat. To evaluate the possible correlation between superficial, deep and total subcutaneous fat and coronary artery disease, pearson correlation test was used initially and then linear regression test was used for adjusting age and sex as well as history of hypertension, diabetes mellitus and dyslepidemia.
    Results
    Of one hundred and twenty-two patients, mean age of 52.5±7.6 y, 73 patients had coronary artery involvements superficial (β=1, P=0.94) and deep (β=1, P=0.91). After adjusting for age and sex as well as history of hypertension, diabetes mellitus and dyslepidemia, no significant association was found between CAD and subcutaneous fat tissue.
    Conclusion
    No association was found between different kinds of subcutaneous fat and coronary artery disease.
    Keywords: Coronary artery disease, Adipose tissue, Subcutaneous fat
  • Hamid Reza Abdolsamadi, Hamed Mortazavi, Mohammad Taghi Goodarz I., Fatemeh Ahmadimotamayel, Mahmud Rahmani, Bbs Moghin Beigi Pages 156-162
    Introduction

    Oxidative stress elevation has an important role in pathogenesis of diabetes and its side effects. Increased oxidative stresses and antioxidant defense dysfunction are usually seen in diabetes mellitus patients. The aim of this study was the comparative evaluation of saliva antioxidants in type 1 diabetic subjects with a healthy group, because compared to blood sampling, saliva is a non invasive and simple method.

    Materials And Methods

    In this case control study, 20 insulin dependent patients and 20 healthy controls (12 female - 8 male, age range 30-40 years) were studied. From each person 2-3 cc of saliva was collected by the Navazesh method. Enzyme activity of super oxide dysmotase, peroxidase and uric acid were measured with Randox and santinel kits by spectrophotometric assay. The data were analyzed with SPSS software, using t Test, P<0.05 being considered significant.

    Results

    Super oxide dysmotase had showed a statistically significant difference between the two groups patients, (8.74± 8.75 U/ml) in and controls (7.04± 17.95 U/ml). Peroxidase and uric acid were higher in patients than in controls but the difference was not statistically significant. There was positive relation between HbA1c and super oxide dysmotase, peroxidase and uric acid, p=0.003, 0.291, 0.105 r=0.629, 0.244,0.374 respectively. A statistically significant relation also was observed between super oxide dysmotase and HbA1c (p=0.003).

    Conclusion

    In this study some salivary antioxidants levels were higher in insulin dependent diabetic patients and this may be related the control and severity of disease, which needs further studies to be clarified.

    Keywords: Diabetes mellitus, Saliva, Antioxidants
  • M. Behradmanesh, M. Ahmadi, M. Rafieian, Kopaei Pages 163-168
    Introduction
    Most antidiabetic agents have side effects and over one-third of patients with diabetes mellitus use some types of complementary and alternative medicines. Herbs are most commonly used to treat diabetes. In this study the effect of we investigated the Glycogol (Diabetan) pill, a blend of Saliva officinalis, Trigonella foenum and Ginseng, on blood glucose levels of diabetic patients.
    Materials And Methods
    In a double-blind clinical trial, conducted in 2010, 80 diabetic patients referred to endocrine and metabolism clinic in Shahrekord (Iran) were selected and randomly designated into two groups of cases and controls. The case group received Glycogol and the control group received placebo tablets, three times a day for three months. Glycosylated hemoglobin, lipid profile, fasting blood sugar (FBS) and 2 hours postprandial (2hpp) glucose were measured at the beginning and every 2 weeks, for three months. Hepatic enzymes were also evaluated and the results of the two groups were compared.
    Results
    In Glycogol treated patients, compared to controls, 2hpp blood sugar and cholesterol levels were significantly decreased (P<0.05). There were no significant changes in glycosylated hemoglobin and FBS between the two groups.
    Conclusion
    Results showed that glycogol tablets might be beneficial in diabetic patients to reduce 2hpp and cholesterol. More investigations however are needed to ensure the benefits of its long term usage in these patients.
    Keywords: Diabetan, Glycogol tablet, Salvia officinalis, Trigonella foenum, Ginseng
  • Mr Sadegh Satarifard Abbas Ali Gaeini Ciroos Choobineh Pages 169-177
    Introduction
    Environmental temperature has a significant effect on human physiological response to physical activity. Therefore, the purpose of this study was to explore the changes in levels of cortisol and lactate of athletes’ blood after one exercise session in cold, warm and natural environments.
    Materials And Methods
    Ten young male athletes (22±2 years; 67.4±2.7 kg) ran on a treadmill for 1h with 60% VO2max in conditions of natural (22±1˚c, 50±5 RH), cold (3±1˚c, 50±2 RH) and warm (35±1˚c, 50±5RH) environments. Blood samples were collected to measure lactate and cortisol, before, after exercise and at 2h recovery. In addition, body temperature, pressure scale and water consumed by athletes water during exercise were measured. In order to analyze data, Repeated Measure and Bonferroni tests at the significant level of p<0.05 were utilized.
    Results
    Amounts of cortisol and lactate increased significantly after exercise, in all these conditions (p<0.0001). Lactate levels increased significantly after exercise in a warm environment, compared to cold and natural environments (p<0.0001). In addition, cortisol increased significantly in a warm environment in comparison to cold (p=0.037) and natural (p=0.016) environments. Significant differences were observed in cortisol and lactate levels after a rest between excercise in warm and natural environments (p=0.036, p=0.007).
    Conclusion
    Exercise causes accumulation of lactate and release of cortisol in the three environments. It seems that exercise in a warm environment, in comparison with colder environments, causes greater increases in body and muscle temperature, physical pressure, cardiovascular changes, and hence prevents their to returning initial levels during the recovery period.
    Keywords: Lactate, Cortisol, Exercise, Differents conditions of temperature
  • Dr Elahe Talebi, Garakani, Mr Mirhadi Hoseini, Andargoli, Dr Rozita Fathi, Dr Ali Reza Safarzade Pages 178-184
    Introduction
    Lipocalin-2 has recently been identified as a novel adipokine, the concentration of which is positively associated with low grade inflammation, obesity, hyperglycemia and the metabolic syndrome. However, there is limited information available regarding the effect of exercise on Lipocalin-2 levels. The purpose of this study was to investigate the effect of one session exercise on adipose tissue Lipocalin-2 gene expression in diabetic rats.
    Materials And Methods
    Twenty male Wister rats (160 ± 5 g) after diabetic induction were randomly divided into four groups, three exercise and one control. The training groups performed one exercise session on a motor-driven treadmill (45 min, 20 m/min). Animals in each groups were anesthetized immediately, 4h and 24h after exercise, respectively, and sampling was performed to assess adipose tissue Lipocalin-2 a gene expression, liver glycogen concentration, and plasma glucose and lipid profile levels.
    Results
    Adipose tissue Lipocalin-2 gene expression decreased 4h and 24h after exercise, whereas plasma HDL and Non-Esterified Fatty Acid levels increased and liver glycogen decreased immediately after exercise.
    Conclusion
    The decline of Lipocalin-2 gene expression after exercise may be an indication of the anti-inflammatory effect of exercise in diabetic rats. However further research is necessary in order to understand the mechanisms involved mechanisms.
    Keywords: Lipocalin, 2, NGAL, Diabetic Rats, Exercise, Gene Exprassion
  • Mahdieh Molanouri Shamsi, Zuhair Mohammad Hassan, Mehdi Mahdavi, Reza Gharakhanlou, Keyhan Azadmanesh, Lala Baghersad, Rozita Edalat Pages 185-192
    Introduction
    Resistance exercise training represents an effective interventional strategy to augment muscle mass, strength, and function in diabetes. It has been demonstrated that IL-15 (Interleukin-15) can act as an anabolic factor for skeletal muscle, influencing protein metabolism. It has also been suggested that IL-15 could regulate peripheral glucose metabolism. Our aim was to investigate whether resistance training has any effect on IL-15 expression and protein of skeletal muscles in rats with diabetes.
    Materials And Methods
    Rats were divided into the control, the training, and the streptozotocin induced diabetic and diabetic training groups. Training groups performed resistance training exercise which consisted of climbing a 1 m ladder with weight added to the tail. IL-15 Gene expression of soleus and Flexor Hallucis Longus muscles was analyzed using real time. Skeletal muscle protein of IL-15 was measured by ELIZA method.
    Results
    The results of this study indicate that resistance training provided an anabolic stimulus sufficient to maintain the Flexor Hallucis Longus muscle mass of the diabetic training group. IL-15 mRNA levels in soleus were increased in the diabetic training group. Protein levels of IL-15 increased in the training and diabetic training groups in both skeletal muscles.
    Conclusion
    Having a high content of mitochondria and relying on an oxidative pathway, soleus muscle was found to be more affected by diabetes. The lack of correlation of IL-15 mRNA and protein levels is partly due to transcriptional and translational blocks, which are present in the IL-15 gene sequence.
    Keywords: Atrophy, STZ induced Diabetes, Resistance Training, IL, 15, Skeletal Muscle